ARHIVA

2015. GODINA
Prilikom provedbe projekta u školskoj godini 2014./2015. realizirale su se sljedeće projektne aktivnosti:

Od siječnja do travnja održavala su se tjedna javna predstavljanja umjetnica i umjetnika koji sudjeluju u projektu učenicima X.gimnazije “Ivan Supek” i svoj zainteresiranoj javnosti. Raspored predstavljanja:


Filmske radionice za odabranu grupu učenika održavala su se tijekom tri mjeseca u prostoru Galerije Miroslav Kraljević unutar tri bloka, od kojih je svaki trajao po tri dana te je u njihovoj realizaciji sudjelujelovalo dvoje mentora Igor Bezinović i Ana Hušman, profesionalna snimateljica Dinka Radonić i montažerka Sandra Bastašić.

PRVI BLOK (30.siječnja – 01.veljače) – upoznavanje kroz praktične vježbe, učenje o kadriranju, osmišljavanju kadra, osnovama snimateljskih pravila i motiva, zatim slijedi upoznavanje sa snimateljskom opremom i mogućnostima snimanja, procesom organizacije snimanja. Također, upoznajemo se s elementom zvuka kroz vrste mikrofona i osnovnim pravilima za snimanje istoga, te s različitim uvjetima prilikom snimanja u interijeru i eksterijeru, kao i osnove snimanja intervjua-izjava. Pred kraj prvoga bloka polaznici se upoznaju s umjetnicima koji sudjeluju u projektu i uparuju radi daljnje suradnje i druženja.

DRUGI BLOK (20. – 22. veljače) – predviđen je za pregledavanje snimljenog materijala , rada na priči završnih radova polaznika i upoznavanja s osnovama montaže slike i zvuka. Pregledava se i komentira snimljeni materijal kroz snimateljsku i redateljsku vizuru sa savjetima o eventualnom nadosnimavanju, zatim se promatra snimljeni materijal u kontekstu cjelokupne priče filma, uočavanje učinjenih pogrešaka prilikom snimanja te davanje savjeta o njihovom ispravljanju. Slijedi ubacivanje materijala pri čemu se prolazi kroz sve tehničke specifikacije i započinje montiranje.

TREĆI BLOK I. dio (20. ožujka), II. dio (25. i 26. travnja) – namijenjen je dovršavanju završnih radova polaznika radionice koji uključuje rad s montažerkom. Polaznici sami montiraju, odabiru i ubacuju muzičku podlogu, stječu znanja o umijeću popravljanja lošije snimljenih materijala te znanje o netonu i tzv. prekrivanju intervjua, o video i audio tranziciji, popravljanu zvuka te izbacivanje završenog materijala.

MENTORIRANJA POLAZNIKA (12. ožujka, 16. svibnja)


Svi polaznici filmskih radionica uparuju se s umjetnicima te s njima provode jedan unaprijed osmišljen dan u njihovom radnom i profesionalnom okruženju. Tijekom provedbe projekta učenicima umjetnici/ce pomažu pri osmišljavanju i realizaciji završnog rada – portreta.


Početkom svibnja, po završetku filmskih radionica, nakon što je svaki od polaznika završio svoj rad, sudjelovali su u postavljanju izložbe vlastitih video radova u Galeriji Miroslav Kraljević.